
Αναπτυξιακός Νόμος
Τι είναι:
Ο Αναπτυξιακός νόμος, είναι ένα νομοθέτημα με σχετικά διαχρονική ισχύ, που με διάφορες τροποποιήσεις σε μια κατά βάση ενιαία φιλοσοφία, αποτελεί το βασικό και σταθερό εργαλείο άσκησης πολιτικής ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων, από την πλευρά του κράτους τα τελευταία 30 περίπου χρόνια.
Πως Λειτουργεί:
Ο νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και αντίστοιχα καθεστώτα επενδύσεων.
Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων, ενισχύουν ανταγωνιστικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, στηρίζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη, και βελτιώνουν την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των επενδυτικών αποφάσεων.
Τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων, αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα ολοκληρωμένα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό επιχειρηματικών μονάδων και τις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης (clusters).
Τα παραπάνω καθεστώτα συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κεφαλαίου και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για τη μόχλευση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, με τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων στις επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα πλέγμα επενδυτικών ευκαιριών που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδυάζουν φοροαπαλλαγές με επιχορηγήσεις κεφαλαίου, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτούμενα δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.
Κατηγορίες ποσοστών ενισχύσεων:
Η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από την ΕΕ Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Επιπλέον οι επιχειρήσεις διακρίνονται, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΕ, σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές). Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησής του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Επιλέξιμες Επενδύσεις: Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, εκτός από αυτές που εξαιρούνται ρητά στον Επενδυτικό Νόμο.
Δαπάνες κτιριακών (βελτίωση και ανέγερση) και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Δαπάνες επαγγελματικού μηχανολογικού & λοιπού εξοπλισμού
Δαπάνες Μηχανοργάνωσης ( & ), τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, , φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων
Δαπάνες για μελέτες (μελέτη σύνταξης φάκελου υποβολής, οικοδομικές άδειες, περιβαλλοντικές μελέτες. έρευνες αγοράς κτλ)
Δαπάνες μελέτης και εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και σημάτων.
Για αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες της επιχείρησής σας να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, επικοινωνήστε με το γραφείο μας για να προγραμματισθεί συνάντηση μαζί σας. (Τηλεφωνικό Κέντρο 22510-40377)