
Τουρισμός
Σήμερα έχει καταστεί γενικά αποδεκτό ότι ο τουρισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας συμβάλλει άμεσα στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος της χώρας, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών. Εξίσου σημαντική είναι και η έμμεση συμβολή του στην οικονομία μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που προκαλεί.
Ο ελληνικός τουρισμός από την έναρξη της με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής του με τη σημερινή μορφή, που τοποθετείται γύρω στις αρχές το ’70, προσφέρει μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά το ίδιο προϊόν: ήλιο, θάλασσα, με τον ίδιο τρόπο διακίνησης τουριστών: αεροπλάνο κατά κύριο λόγο (ειδικά για τους αλλοδαπούς τουρίστες) και πλοίο. Απόκλιση από τα κυρίαρχα αυτά χαρακτηριστικά βέβαια υπάρχει, αλλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται σε περιορισμένο βαθμό προς την κατεύθυνση της προσφοράς ποικιλίας μορφών τουρισμού, σε ποικιλία περιοχών, και από ποικιλία τόπων προέλευσης.
Παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια και παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συγκυρίες που προκύπτουν από τη ν διεθνή και εθνική οικονομική κρίση, σύμφωνε μ στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από τις αφίξεις κατοίκων χωρών εκτός της Ε.Ε. και δεύτερο από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.
Όσο αφορά τον εγχώριο τουρισμό αυτός παρουσιάζει συνεχή ετησία μείωση της τάξης του 20%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας αυτής θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 2010 αυτός έφτανε στο 40% της τουριστικής οικονομίας.
Το Βόρειο Αιγαίο αποτελούμενο από τους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνοριακό, σχετικά απομακρυσμένο, εκτός κύριων εθνικών και διεθνών συγκοινωνιακών αξόνων και, υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σχετικά δύσκολα προσπελάσιμο. Το συγκοινωνιακό πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι διασυνδέσεις των νήσων μεταξύ τους, με την υπόλοιπη χώρα και τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης , όσο αφορά χρόνο διαδρομών, συχνότητα δρομολογίων και κόστος, μεταφορών διαμορφώνονται δυσμενώς.
Ο νησιώτικος χαρακτήρας βέβαια της περιφέρειας, δημιουργεί προβλήματα αλλά παρέχει και σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, ιδιαίτερα στα πλαίσια μιας τουριστικής προοπτικής. Η περιοχή διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία με την ορθή και κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης. Η γεωμορφολογία της, οι κλιματολογικές συνθήκες, η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της, η ποικιλία του φυσικού κάλλους και των φυσικών της πόρων αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να δονηθεί μια τουριστική αγορά που θα παράγει διαφοροποιημένα και ιδιότυπα τουριστικά προϊόντα.
Τα προσφερόμενα καταλύματα στο Β. Αιγαίο μοιράζονται σε ίσους αριθμούς ανάμεσα σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τα επίσημα μη ξενοδοχειακά (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες κ.α.) με ελαφρό προβάδισμα των δεύτερων. Στην Ικαρία και στη Λέσβο υπερτερούν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ενώ στα υπόλοιπα νησιά τα ξενοδοχειακά.Τελευταία έχει παρατηρηθεί ισχυρή τάση για ανάπτυξη επιπλωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών κατοικιών με υψηλή ποιότητα και αισθητική ώστε να δημιουργείται αίσθηση οικειότητας στον επισκέπτη ώστε να αισθάνεται βασικά φιλοξενούμενος.
Όσο αφορά στην εστίαση η κατάσταση είναι καλύτερη δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό προωθείται η ελληνική κουζίνα, χωρίς να λείπουν προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα του φαγητού και της εξυπηρέτησης.
Καθώς είναι σημαντικό τόσο για τους υφιστάμενους επιχειρηματίες όσο και για τους μελλοντικού επενδυτές, να γνωρίζουν την νομοθεσία που διέπει τόσο την ίδρυση όσο και την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, στο λήμμα αυτό θα παρουσιάζεται η βασική νομοθεσία που αφορά στο σύνολό της την τουριστική αγορά (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, γραφεία εκμίσθωσης ΙΧ και μοτό, εστίαση κ.α.).
Στόχος μας είναι τόσο η ενημέρωση των επαγγελματιών της τουριστικής αγοράς για όποια σημαντική αλλαγή αφορά την νομοθεσία λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, όσο και των υποψηφίων επενδυτών για τις βασικές προδιαγραφές ίδρυσης τουριστική ςεπιχείρησης.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΥΡΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΤΕΡΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΩΝ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ & ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΕΙΔΙΩΝ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΔ 43 "ΚΑΤΑΤΑ ΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΕ ΑΣΤΕΡΙΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ"
ΣΧΕΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ & ΠΕΛΑΤΩΝ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ Ι.Χ. ΚΑΙ ΜΟΤΟ